PPID hos häst, eller Cushings syndrom, förekommer främst hos äldre hästar. Sjukdomen gör att hästens hypofys störs, vilket leder till att den frisätter för mycket hormoner. Detta orsakar bland annat den typiska lockiga pälsen. Läs hur du känner igen Cushing hos din häst och hur du hanterar det!
Vad är Cushings sjukdom?
Cushings sjukdom, eller PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction), är ett tillstånd som orsakar störningar i hypofysen hos hästen. Sjukdomen leder till överproduktion av vissa hormoner och orsakar symtom som lång, lockig päls, svårigheter med pälsfällning och ibland även fång - ofta är det äldre hästar som drabbas. PPID hos häst är den mer vetenskapliga termen, men många hästägare känner igen tillståndet som cushings.
Cushing hos häst räknas till de så kallade välfärdssjukdomarna eftersom det ofta förekommer hos överviktiga, lättfödda hästar med brist på motion. Sjukdomen är sällsynt i naturen, där energi- och sockerintaget är bättre anpassat till hästens behov.
Orsaker till sjukdomen
PPID hos är en mycket komplex sjukdom som påverkar flera olika processer i hästens kropp. Även om det ständigt forskas på sjukdomen så har en exakt orsak ännu inte fastställts till varför cushing syndrom drabbas hästar.
Symptom på PPID hos häst
Symptom på Cushings hos häst varierar beroende på sjukdomens stadium - det ett stort komplex av symptom som kan peka på sjukdomen. Ett tidigt tecken kan vara försämrad prestationsförmåga och trötthet. I avancerade stadier är lång, lockig päls och svårigheter med pälsfällning karakteristiska symptom. Andra vanliga symptom på PPID hos häst:
- Ökad törst och urinering
- Ökad känslighet för infektioner
- Minskad fertilitet
- Muskelförlust
- Onormal svettning
Komplikationer
En vanlig komplikation kopplad till PPID hos häst är fång. Hormonell obalans påverkar sockeromsättningen, vilket gör hästen extra känslig för socker. Under sommar och höst är PPID orsaken till fång i ca 70 % av fallen. Dessutom kan immunförsvaret försvagas av sjukdomen.
Tecken som tyder på att du har en Cushings-häst
Cushings hos häst kan utvecklas från sju års ålder, även om risken ökar med åldern. Ett enda blodprov räcker för att bestämma hormonet ACTH och sedan diagnostisera sjukdomen. Den bästa tiden att ta ett blodprov för att upptäcka PPID hos din häst är under hösten, då ACTH-nivåerna hos hästar med sjukdomen är betydligt högre jämfört med friska hästar. Det går även att testa andra tider på året, men skillnaderna i ACTH är mest tydliga just på hösten.
Behandling
Det finns i nuläget ingen behandling för Cushings syndrom, men symptom kan hanteras effektivt med medicinering som hämmar hormonproduktionen i hypofysen. Medicinen förebygger komplikationer som fång, trötthet och pälsförändringar. Anpassad skötsel är också viktigt för en lång livslängd för en häst med PPID.
Det finns ett flertal åtgärder du kan vidta för att hålla din häst med cushing välmående:
- Regelbunden hovvård, tandkontroller, avmaskning och vaccination.
- Klippning vid behov för bättre temperaturreglering och förebyggande av hudproblem
- Regelbunden borstning för att avlägsna överflödig päls
- Anpassad motion baserat på hästens hälsotillstånd
- Noggrann rengöring av boxen och tillräckligt med torrt strö, särskilt vid ökad urinering
Foder & mineraler
En häst med PPID behöver ett foder anpassat efter sin känsliga ämnesomsättning. Sockerarter i fodret kan påverka hälsan negativt, och därför är det viktigt att få grovfodret analyserat – särskilt med fokus på sockerinnehållet. Lika viktigt är att välja rätt mineraler till en PPID-häst, eftersom en balanserad mineralförsörjning stödjer både immunförsvar och ämnesomsättning.
Vitaminer och mineraler med lågt sockerinnehåll
Hästar med cushing syndrom har ofta extra känslig ämnesomsättning. Därför är det viktigt att välja ett mineraltillskott med lågt socker- och stärkelseinnehåll för att inte belasta den kroppen i onödan.
Vår rekommendation: Pavo Vital – ett tillskott med vitaminer, mineraler och spårämnen - särskilt välsmakande tack vare det höga innehållet av timotejgräs.
Energi & protein för äldre eller magra hästar
Äldre hästar med PPID som har svårt att hålla hullet behöver extra energi och protein, men utan onödigt socker eller stärkelse. Näringstäta tillskott med lågt sockerinnehåll är ett bra val – särskilt vid metabola störningar. Har hästen tandproblem kan blötlagda höpellets vara ett skonsamt alternativ.
Vår rekommendation: Pavo WeightLift – ett sojafritt tillskott med lågt sockerinnehåll som kan ges torrt eller uppblött. Kombinera gärna med Pavo FibreNuggets som mjukt grovfoder.
Fibrer för PPID-hästar med känslig mage
Avsockrad betmassa är ett skonsamt och näringsrikt tillskott som passar hästar med känslig ämnesomsättning. Tack vare sitt höga fiberinnehåll och låga sockerhalt är det en utmärkt källa för tjocktarmen och bidrar till en stabil tarmfunktion utan att belasta blodsockret. Det ger samtidigt bra stöd till matsmältningen och hjälper till att hålla magen i balans.
Vår rekommendation: Pavo SpeediBeet eller Pavo FibreBeet – fiberrika produkter baserade på avsockrad betmassa, särskilt framtagna för att vara skonsamma och lättsmälta.
Äldre hästar med tappad muskelmassa
När äldre PPID-häst tappar i hull och muskelmassa trots att de fortfarande kan tugga hö, behövs ett kompletterande grovfoder med hög proteinhalt och låg andel socker och stärkelse. Ett spannmåls- och melassfritt tillskott ger extra energi utan att belasta ämnesomsättningen.
Vår rekommendation: Pavo SeniorFibre – ett grovfodertillskott med högt proteininnehåll som fodras torrt, är lätt att tugga och passar utmärkt för äldre hästar med särskilda behov.
För extra energi
Ibland behövs ett extra tillskott av energi utöver grovfoder och mineraler – utan att det innebär en ökad belastning på ämnesomsättningen. Ett havre- och spannmålsfritt kraftfoder med låg socker- och stärkelsehalt är då ett bra val för att täcka energibehovet på ett skonsamt sätt.
Vår rekommendation: Pavo 18Plus – ett energirikt seniorfoder med aminosyror, olja och vitamin E, samt Pavo GrainFreeMash – en spannmålsfri mash med mycket lågt sockerinnehåll, perfekt som varm måltid eller extra belöning.
Överviktiga hästar
Övervikt påverkar hormonbalansen negativt och kan förvärra symtomen. Ett kraftfoder utan spannmål, med lågt innehåll av socker och stärkelse, hjälper till att kontrollera vikten utan att belasta kroppen ytterligare. Naturliga och näringsrika ingredienser stöttar en hälsosam ämnesomsättning och ett stabilt energibehov.
Vår rekommendation: Pavo Care4Life – en örtbaserad müsli eller Pavo EasyMix, båda är anpassade för hästar med känslig ämnesomsättning och behov av viktreducerande foder.
Få hjälp att hitta rätt foderstrategi
Att hålla en cushing-häst i rätt hull kräver omtanke, särskilt när det finns behov av viktnedgång eller anpassad utfodring. På Pavo erbjuder vi både kunskap och produkter som är utvecklade för hästar med känslig ämnesomsättning.
Vill du ha hjälp att hitta rätt balans i utfodringen är du varmt välkommen att kontakta oss så guidar vi dig gärna utifrån just din hästs behov. Läs mer om hur du hjälper din häst att gå ner i vikt i vårt Pavo InShape-program – där hittar du tips och vägledning genom hela resan.
Vill du ha hjälp med hur du ska fodra din häst? Kontakta oss HÄR så hjälper vi dig!
Hur länge lever en häst med PPID?
En häst med PPID kan leva ett långt och bra liv, särskilt om sjukdomen upptäcks i tid och hanteras rätt. Det viktigaste är att förebygga fång – det största hotet vid cushings. Låt en veterinär följa upp behandlingen och hålla koll på eventuella följder av hormonstörningen.
Resultat från en cushing-studie i Nederländerna, gjord av Pavo
Pavo har samarbetat med 4 gårdar med pensionerade hästar för att ta fram bra foder - anpassat till äldre hästar. Vi ville ta reda på hur cushings sjukdom kunde förebyggas och gav den Holländska djurhälsomyndigheten i uppdrag att undersöka blodprover från 82 hästar, med en medelålder på 25 år.
Nästan hälften av hästarna vi testade visade positiva resultat för cushings sjukdom - 46 % av hästarna var positiva för PPID och ytterligare 20 % låg nära gränsvärdet. Eftersom PPID är en åldersrelaterad sjukdom ökar risken ju äldre hästen blir – något som bekräftas tydligt i studien.