Kolik är ett samlingsnamn för buksmärtor och ett av de mest akuta och allvarliga tillstånden en häst kan drabbas av. Tillståndet uppstår när något stör funktionen i mag- och tarmkanalen, till exempel blockeringar, gasansamlingar eller störningar i tarmrörelserna. I värsta fall kan kolik hos häst bli livshotande.
Här kan du läsa mer om orsaker, symptom och vad som är viktigt att tänka på vid misstänkt kolik – samt vad du kan göra för att förebygga kolik hos häst.
Vad är kolik hos häst?
Kolik hos häst är inte en sjukdom i sig, utan ett samlingsnamn för smärta i buken som uppstår när något stör funktionen i mag- och tarmkanalen. Det kan handla om förstoppning, gasansamling, tarmvred eller obalans i tarmens rörelser – ofta till följd av felaktig utfodring, stress eller dålig vattenbalans.
Hästens långa och känsliga tarmar gör att även små störningar kan orsaka problem. När tarmrörelserna avstannar eller något hindrar flödet i tarmen uppstår smärta, som kan resultera i kolik hos häst.
Vanliga typer av kolik
Det finns flera tecken på kolik hos häst att vara uppmärksam på. Symptomen kan variera beroende på typ av kolik – ibland visar hästen tydligt att något är fel, ibland märks det knappt. Nedan går vi igenom några vanliga former och hur de kan yttra sig.
Gaskolik
Vid gaskolik uppstår ett tryck i tarmen då gas inte kan passera som den ska. Detta orsakar kraftig smärta. Gaskolik hos häst är ofta kopplat till foder, stress eller störningar i tarmens rörelser. Symptom på gaskolik kan vara att hästen rullar sig, är rastlös eller tittar mot magen.
Förstoppningskolik
Förstoppningskolik hos häst kan uppstå när tarmarna är igensatta av foder. För lite vätska, tuggproblem eller högt intag av halm är vanliga orsaker. Tecken på förstoppningskolik kan vara minskad aptit, hård avföring eller att hästen lägger sig ofta.
Sandkolik
Om hästen får i sig för mycket sand, till exempel om gräset i hagen är för kort eller när foder läggs direkt på marken blir den tunga sanden kvar i tarmarna och sandkolik kan utvecklas. Vanliga symptom är nedsatt allmäntillstånd, lindrig hälta eller återkommande magproblem.
Krampkolik
Kronisk stress eller plötsliga förändringar i hästhållningen, till exempel förändringar i foder eller uppstallning, kan orsaka tarmkramper. Tecken på krampkolik kan vara svettning, skrapande med hovarna eller att hästen ligger och reser sig upprepade gånger.
Orsaker
Orsaken till kolik hos häst kan variera. Vanliga orsaker till att hästen drabbas är felaktig fodersammansättning, snabbt foderbyte, parasiter, tandproblem, stress eller dålig hygien kring foder och vatten.
Andra livsmedelsrelaterade orsaker till kolik kan vara:
- En foderstat med för lite fibrer och/eller för mycket stärkelse.
- Ett för snabbt foderbyte, gäller både kraftfoder och grovfoder..
- Intag av mögligt eller för gammalt foder
- Överdriven mängd halm eller torrt grovfoder
- För kallt vatten direkt efter träning
- Långvarig boxvila utan tillräcklig rörelse
- Sockerrikt vårgräs bidrar till kolik på grund av det höga sockerinnehållet och stora tillgången
Tecken på kolik hos häst
En häst med kolik visar ofta tydliga symptom. Många uppvisar smärta samtidigt som de är håglösa eller rastlösa, medan andra tecken kan vara mer svårtolkade. Det är viktigt att vara uppmärksam på symptom på kolik hos häst och agera direkt. Alla tecken visar sig inte alltid på en gång. Ibland är det små beteendeförändringar som är det enda som avslöjar att något är fel. Nedan går vi igenom vanliga beteenden att hålla utkik efter.
- Hästen vill inte äta
- Den rullar sig eller lägger sig upp och ställer sig ner
- Tittar mot flanken och/eller sparkar mot magen
- Svettning och feber
- Ökad puls och snabbare andning
Behandling
Vid misstänkt kolik, kontakta alltid din veterinär omgående. Ju snabbare behandling sätts in, desto större chans att undvika komplikationer. Beskriv de tecken på kolik du uppmärksammat, ta pulsen och håll koll på allmäntillståndet. Är pulsen hög är behovet av veterinär ännu mer akut. Vad du själv kan göra beror på hur allvarligt det är. Låt hästen promenera långsamt om den är lugn – rörelse kan hjälpa vid lindriga fall. Men om hästen är kraftigt påverkad är det bättre att hålla den stilla i trygg miljö tills veterinären anländer.
Generellt så gör rullning inte situationen värre vid den tidpunkten. Oavsett din hästs status, misstänker du kolik – agera direkt. Snabb behandling är ofta avgörande för att rädda hästens liv. Pavo InstestoFin kan hjälpa till att minska kramper och smärta hos din häst. Ha alltid produkten tillgänglig i stallapoteket - för att vara på den säkra sidan!
Förebygga kolik hos häst
Du kan minska risken för kolik hos häst genom att ha goda rutiner kring foder, rörelse och hästhållning. Vid återkommande problem är det viktigt att hitta orsaken och göra anpassningar som minskar risken för att det händer igen. Här är några konkreta tips för att förebygga kolik hos häst:
- Byt inte foder snabbt. Gör övergångar långsamt, både med grovfoder och kraftfoder.
- Ge tillräckligt med grovfoder. Fibrer håller tarmarna i rörelse..
- Stöd mag- och tarmhälsan med ett tillskott som Pavo GutHealth.
- Motion varje dag. Rörelse främjar tarmarnas funktion.
- Håll rent i hage och box. Undvik att hästen får i sig sand, jord eller främmande föremål.
- Blötlägg alltid betmassa, såsom Pavo SpeediBeet och Pavo FibreBeet, innan utfodring.
- Se över avmaskningsrutiner och låt hästen få regelbunden tandvård.