Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

27 september 2024 Lästid 3 minuter

Kolik hos häst - allt du behöver veta

Kolik är ett samlingsnamn för buksmärtor och kan vara mycket farligt för hästar, så pass farligt att de till och med kan dö av det. Här kan du läsa allt om kolik hos häst, vad orsakerna kan vara, tips för att förebygga det och vad man ska tänka på efter kolik.

Vad är kolik hos häst?

Kolik hos häst är en form av buksmärtor. Hos en häst kan blockeringar, kramper, gasansamlingar eller vred uppstå på olika ställen i mag-tarmkanalen, vilket ofta resulterar i kolik. Det är viktigt att notera att det inte är en specifik sjukdom, utan snarare ett symptom på en rad olika tillstånd som påverkar hästens mage.

Olika typer av kolik

Det finns olika typer av tecken på kolik hos häst. Det svåra kan vara att hästen ibland visar tydligt att något är fel och ibland är symptomen minimala. De vanligaste typerna av kolik hos hästar är:

Gaskolik

Vanligtvis försvinner gasen från kroppen genom fisar och pruttar. Om gasen inte kan komma ut, till exempel om tarmen är helt eller delvis blockerad, så kan gaskolik hos häst uppstå.

Förstoppningskolik

Förstoppningskolik hos häst kan uppstå när tarmarna är igensatta av foder. Det kan hända om hästen till exempel äter för mycket halm, om den inte kan tugga fodret ordentligt och/eller inte dricker tillräckligt.

Sandkolik

Om hästen får i sig för mycket sand, till exempel om gräset i hagen är för kort, eller om den får grovfodret direkt på marken i hagen, blir den tunga sanden kvar i tarmarna och sandkolik kan utvecklas.

Krampkolik

Kronisk stress eller plötsliga förändringar i hästhållningen, till exempel förändringar i foder eller uppstallning, kan orsaka tarmkramper.

Orsaker

Orsaken till kolik hos häst kan variera, till exempel kan det bero på maskangrepp, dåligt underhållna tänder, sandansamling eller en inflammation eller förlamning i tarmen. Det kan också orsakas av möglig eller skämd mat. Andra livsmedelsrelaterade orsaker till kolik kan vara:

  • En foderstat med för lite fibrer och/eller för mycket stärkelse.
  • Ett för snabbt foderbyte, gäller både kraftfoder och grovfoder.
  • Sockerrikt vårgräs kan orsaka kolik på grund av det höga sockerinnehållet och stora tillgången på gräs.
  • En för stor mängd halm. På grund av en stor mängd torr massa kan det orsaka en blockering. När övergången sker gradvis är det inga problem att använda halm i foderstaten.

Kolik hos häst - symptom

En häst med kolik får symptom som oftast syns tydligt.. Den ser inte ut att må bra och är ofta håglös eller rastlös. Alla symptomen kanske inte märks av, men om hästen visar på något eller några av dessa, så finns det en risk att den har kolik:

  • Den vill inte äta
  • Den rullar sig eller lägger sig upp och ställer sig ner
  • Tittar mot flanken och/eller sparkar mot magen
  • Svettning och feber
  • Ökad puls och snabbare andning

Symtomen på förstoppningskolik hos en häst kan vara desamma som symtomen på sandkolik eller gaskolik. Det går inte att avgöra vilken typ av kolik det är genom hästens beteende.

Behandling

Om du misstänker att din häst är drabbad, kontakta en veterinär för behandling av kolik hos häst. Beskriv de symtom du har märkt. Räkna eller mät hästens puls, ju högre puls desto mer akut behov av veterinär! Vad du kan göra beror på hur allvarligt det är. Låt om möjligt hästen gå i 15 minuter till en halvtimme, förutsatt att hästen inte utgör en fara för sig själv och för dig som ägare.

 Om hästen har svår kolik, är det ibland klokt att ställa den i en hage/box där den inte kan skada sig själv. Generellt så gör rullning inte situationen värre vid den tidpunkten. Oavsett din hästs status, misstänker du kolik – agera direkt. Det kan i värsta fall vara dödligt. En snabb behandling av kolik hos häst kan rädda hästens liv! Pavo InstestoFin kan hjälpa till att minska kramper och smärta hos din häst. Ha alltid produkten tillgänglig i stallapoteket - för att vara på den säkra sidan!

Förebygga kolik hos häst

Du kan inte alltid kontrollera utvecklingen av tillståndet, men det finns ett antal saker du kan göra för att förebygga kolik hos häst. Vid återkommande kolik är det viktigt att ta reda på orsaken till problemet och vidta risken för framtida episoder. Här kommer några tips:

  • Byt aldrig foder för snabbt utan gör ett gradvis byte. Det gäller inte bara kraftfoder utan också hö eller bete.
  • Fodra din häst med den mängd foder som passar den prestation som hästen ska utföra den dagen. Se till att hästen får tillräckligt med grovfoder och motion så att tarmarna förblir aktiva. Var noga med att grovfodret inte innehåller mögelfläckar eller precis har skördats.
  • Undvik stora mängder av stärkelsehaltiga fodermedel, såsom majsmjöl eller vete. För mycket och för snabbt är aldrig bra! Så, se till att din häst äter lugnt och sakta och inte dricker för mycket kallt vatten precis efter hårt arbete.
  • Kom i håg att alltid blötlägga betmassa, såsom Pavo SpeediBeet och Pavo FibreBeet, innan utfodring.
  • Stötta gärna hästens mag- och tarmsystem med ett tillskott för magen, till exempel Pavo GutHealth. De 100 % naturliga ingredienserna säkerställer att de goda bakterierna i tjock- och tunntarmen förses med näring och att bakteriepopulationens balans återställs.
  • Sist men inte minst, ha en välarbetad plan för att motverka mask och låt hästen besöka tandläkaren regelbundet.

 

Läs mer om:

kolik +