Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
27 september 2024 Lästid 4 minuter

Magsår hos häst - ett större problem än vi tror

Många fler hästar och ponnyer än vi tror lider av magsår och detta kan leda till en rad olika hälsoproblem. Men vad är egentligen magsår och hur uppstår det? Och ännu viktigare, hur kan du förhindra magsår hos häst?

Magsår hos häst - Symptom

Det finns flera symtom på magsår hos häst (Gastric Ulcers) men det finns ingen tydlig signal som definitivt indikerar det. Symptomen är ibland vaga och ibland finns de inte alls. Vissa hästar visar mer än andra. Så även om du misstänker att din häst har problem med magen så kan det inte ses eller kännas från utsidan utan det kan bara diagnostiseras av en veterinär genom att undersöka magen med ett endoskop. En lång slang med en lampa och en kamera förs in genom näsan ner i magen för att se om det finns magsår i magsäcken.

Tecken på magsår hos häst kan vara:

  • En häst som plötsligt äter mer (girigt), eller mindre
  • Spiller kraftfoder när den äter
  • Gnisslar tänder
  • Rör mycket på läpparna och tungan
  • Gäspar ofta
  • Reagerar när du spänner sadelgjorden eller rör vid magen
  • Vaga kolikbesvär, speciellt efter intag av kraftfoder
  • En håglös päls
  • Märkbart hängig
  • Står emot i ridningen eller känns trött
  • Har en lång återhämtningstid efter träning
  • Häst med diarré eller fri fekal vätska
  • Går ner i vikt
  • Ändrat beteende (nervös, aggressivitet)
  • Krubbiter eller luftsnappar

Hur uppstår magsår?

Magsår är inflammationer i magväggen, som uppstår efter att den skyddande slemhinnan har skadats. Föreställ dig din hästs mage som en slags 8- till 12-literspåse som maten kommer in i via matstrupen. Den nedre halvan är täckt med en körtelslemhinna. Det är där magsyra produceras. Magsyran behövs för matsmältning av matmassan, men har också en annan viktig funktion. Med sin mat får en häst också i sig alla typer av bakterier och annat som är oönskat för matsmältningen. Dessa görs ofarliga av den syran.

Den övre halvan av magen har ett annan slags hinna som är mindre resistent mot magsyra. Hästar i vilt tillstånd betar en häst 16-20 timmar om dygnet, en energisnål och fiberrik kost. Detta säkerställer att det hela tiden finns en liten mängd fyllning i magen. Syran i magsaften dämpas av saliv och matmassan. Om det kommer in för lite av det blir den sura juicen så stark att den kan angripa väggens slemskikt och orsaka inflammation. Detta kan också hända när en stor portion kraftfoder äts på en gång. Som ett resultat produceras mindre saliv och magen är plötsligt mycket full, vilket gör att syran också kommer i kontakt med väggen i den övre delen av magen.

Eventuella konsekvenser för en häst med magsår

En sporthäst med magsår kan prestera sämre till följd av tillståndet. En studie genomfördes på kapplöpningshästar där magsår framkallades genom att avsiktligt beröva dem grovfoder under långa perioder. Hälften av hästarna fick sedan ett läkemedel för att förhindra utveckling av magsår och den andra hälften inte och efter det gjordes prestationsmätningar. 

Linda van den Wollenberg, veterinär på the Animal Health Service: "De obehandlade hästarna blev snabbare trötta och steglängden var kortare. Syreupptaget visade sig vara lägre. Man kan dra slutsatsen att magsåret hade en negativ inverkan på hästarnas prestation. Å andra sidan, om magsår gör att en sporthäst äter mindre bra får den inte i sig tillräckligt med näringsämnen och det påverkar prestationsförmågan. Så det ena kan vara ett derivat av det andra. Hur man än ser det är det tydligt att när inflammation finns, sätts en del av kroppens processer i tjänst för att bekämpa den, hälsotillståndet är alltså inte optimalt.”

Behandla magsår hos häst

Det är viktigt att behandla magsår hos häst så tidigt som möjligt. Om din häst har diagnostiserats med svåra magsår av veterinären behövs oftast behandling med antacida. Ännu viktigare är dock att se över hanteringen och utfodringen för att identifiera orsaken. Hos människor kan en specifik bakterie orsaka magsår. Detta har hittills inte visat sig orsaka problem hos hästar, så att ge antibiotika för att behandla magsår hos din häst är inte rätt väg att gå.

Riskfaktorer för magsår

För lite grovfoder

Till skillnad från människor så producerar hästar bara saliv då de tuggar. I kombination med andra processer hjälper saliven till att neutralisera syran i magjuicerna. Detta innebär att en häst som inte tuggar tillräckligt producerar otillräckligt med saliv, vilket i sin tur kan resultera i en sur mage och ökad risk för magsår.

En häst som får obegränsad tillgång med grovfoder kan tugga hela tiden och producerar då tillräckligt med saliv. Den fiberrika blandningen som bildas av det tuggade grovfodret och saliven hjälper till att balansera syranivåerna och minskar risken för magsår.

Kraftfoderbaserad foderstat

Hästar tuggar inte speciellt länge på kraftfoder, vilket innebär att de producerar mindre saliv än när de äter grovfoder. Ingredienser som stärkelse och socker innebär att de flesta kraftfoder spjälkas annorlunda än grovfoder vilket kan öka risken för magsår.

Mediciner

Viss medicin såsom smärtstillande och kortikosteroider kan minska skyddet i magsäcken genom att den skyddande hinnan försvagas vilket kan innebära ökad risk för magsår.

Stress

Stress kan ge ökad produktion av ämnen som har negativ inverkan och försvagar magsäckens hinna och gör den känsligare för magsyran. Hästar kan uppleva stress när ett eller flera av deras tre viktigaste behov inte tillgodoses: fri tillgång till grovfoder, tillräckligt med rörelse och kontakt med andra individer.

Intensiv träning

Tungt arbete kan få magen att dra ihop sig mer än normalt. Reslutatet av detta är att den sura magjuicen i nedre magsäcken i större utsträckning kommer i kontakt med de övre delar av magen som inte är skyddade mot syra. Detta är en särskilt tydlig effekt när hästen aktivieras på tom mage. Föreställ dig att magen saknar en buffert med grovfoder och hur lätt det är för magsyran att skvalpa runt på den oskyddade övre maghinnan. Detta kan påskynda förekomsten av magsår.

Förebygga magsår hos häst

Utfodring och hästhållning spelar en viktig roll i att förebygga magsår hos häst. Genom att tugga producerar en häst saliv som neutraliserar magsyra. Se därför till att hästens har tillgång till grovfoder, som gräs, hö eller ensilage, dag och natt. Om du är orolig för att den ska bli överviktig så bör du leta efter ett hö eller hösilage med lågt energiinnehåll eller använda ett hönät med små hål. Kom ihåg att en häst måste ha grovfoder tillgängligt på natten också, eftersom den inte sover hela natten som vi. I det vilda betar hästar 16 till 18 timmar om dagen.

För sporthästar är det ibland inte tillräckligt med grovfoder för att tillgodose deras energibehov utan foderstaten kompletteras med ett kraftfoder. Spannmål används flitigt som råvara för kraftfoder, men de är faktiskt inte särskilt bra för en häst eftersom de innehåller mycket stärkelse och sockerarter som har en negativ effekt på utvecklingen av magsår. För att förebygga magsår hos häst bör du i stället titta efter ett foder med låg socker- och stärkelseinnehåll och olja som energikälla istället för spannmål, som exempelvis Pavo Ease&Excel

För hästar i lättare träning är Pavo GatricEase ett bra alternativ. Den stöttar magen genom att neutralisera magsyran och skyddar magväggen. Dessutom innehåller den både pre- och probiotika för att stötta tarmen maximalt. Pavo GastricEase är dessutom ett komplett foder som förser hästen med vad den behöver. 

Om du vill komplettera den befintliga foderstaten kan tillskott hjälpa till vid magsår hos häst. Vi rekommenderar Pavo GastricCover – ett fodertillskott för hästens mage som neutraliserar magsyran och skyddar magväggen. Det läggs på toppen av den ordinarie fodergivan.

Dela upp kraftfodergivan i så många måltider om dagen som möjligt och fodra alltid grovfoder före kraftfoder. För att främja tuggandet kan du även blanda kraftfodret med en grovfoderprodukt, som Pavo DailyPlus eller Pavo FibreNuggets.

Grovfoderprodukter som Pavo FibreBeetPavo SpeediBeet och Pavo FibreNuggets är rika på fibrer och Pavo DailyPlus, som blandas i kraftfodergivan, ökar tuggtiden och därmed salivproduktionen. 

Läkningstid

Läkningstiden för magsår hos häst kan variera, och det kan ta veckor till månader för såret att läka fullständigt. Under den tiden bör hästen hållas på en lämplig diet och ha begränsad stress för att underlätta läkningen. För att underlätta och påskynda läkningsprocessen kan veterinären ordinera magsårsmedicin specifikt utformad för hästar. Det är viktigt ha tät kontakt med din veterinär för att övervaka hästens framsteg och justera behandlingen efter behov.

Läs mer om:

Magsår +