Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
8 oktober 2024 Lästid 2 minuter

Pälsfällning häst - tips

Det är inte alltid en trevlig tid när din häst fäller sin päls. Håren flyger runt och sitter fastnar överallt. Dessutom tar pälsfällningen mycket energi från din häst. Stötta din häst extra med näring och skötsel och hjälp den genom fällningsprocessen. Lär dig mer om pälsfällning hos häst i vår artikel!

När fäller en häst sin päls? 

En häst fäller sin päls två gånger om året, på våren och på hösten. Fällningsprocessen startar inte på grund av en växlande temperatur utan styrs av hur långa dagarna är. När dagarna blir längre producerar hypofysen hormoner som gör att hästen tappar vinterpälsen och när dagarna blir kortare och ersätts sommarpälsen av den tjockare vinterpälsen. Oftast är det när hästen tappar vinterpälsen som den kan få problem, såsom att den magrar av, blir håglös i pälsen och blir sur och irriterad.

Vanliga symptom på att en häst tappar päls

Pälsfällning är en normal process som hästar genomgår under våren när de byter sin vinterpäls för att anpassa sig till varmare temperaturer. Vanliga symptom på att en häst tappar päls är:

Hästen tappar päls fläckvis

När den gamla pälsen faller bort är det vanligt att hästen tappar päls fläckvis. Detta är normalt och ordnar sig när den nya pälsen växer ut.

Hästen tappar päls fläckvis

När den gamla pälsen faller bort är det vanligt att hästen tappar päls fläckvis. Detta är normalt och ordnar sig när den nya pälsen växer ut.

Klåda vid pälsfällning hos häst

Som en del av processen kan din häst få klåda vid pälsfällning, orsakat av de döda håren som ligger kvar på kroppen. Detta kan orsaka att hästen kliar sig och gnider sig mot fasta föremål för att lindra klådan.

Trötthet

Din häst kan bli trött vid pälsfällning och även mindre entusiastisk under denna process, då det tar mycket energi från kroppen.

Så kan du hjälpa hästen att fälla päls

Det finns olika faktorer som kan påverka hästens fällningsprocess, till exempel en bra blodcirkulation i huden, som du kan stödja både inifrån och ut. Det viktigt att din häst får i sig rätt näring så att den har den näring den behöver. Både grovfodret och kraftfodret ska vara av god kvalitet. Alla näringsämnen har en direkt eller indirekt effekt på pälsen, men fetter, mineraler och speciellt B-vitaminer har en tydlig effekt. Här är några tips för att hjälpa hästen att fälla päls:

Ordentlig borstning

Hjälp din häst att fälla genom att borsta den noggrant och massera huden under ryktningen. På så sätt hjälper man till att öka blodcirkulationen och pälsen lossar lättare. Dessutom kommer din häst att uppskatta det väldigt mycket, eftersom pälsen ofta kliar mer under fällningsprocessen. Ryktsten och gummihandske hjälper till att avlägsna lös päls.

Mycket motion

Träning är också en viktig faktor vid fällning. Detta säkerställer också bättre blodcirkulation. Gör träningspass eller ta en skön promenad tillsammans med din häst.

Mycket dagsljus

Eftersom dagsljus är den utlösande faktorn för fällningsprocessen så hjälper det också att utsätta din häst för det så mycket som möjligt. Så mycket utevistelse, det är bra för hästen på många sätt!

Extra vitaminer

För många hästar tar fällning mycket energi, vilket kan göra hästens egna vitaminer inte räcker till. Se därför till att ge din häst b-vitamin vid pälsfällning, till exempel en kur med Pavo MultiVit15. Produkten innehåller flera sorters B-vitamin och tillför en extra dos vitaminer för att stödja immunsystemet och för att få din häst pigg och glad igen.

Lite extra för pälsen

Tillskott kan också hjälpa till vid pälsfällning hos häst. Du kan exempelvis ge Pavo LinseedOil eller satsa på en komplett hälsoboost genom Pavo AhiflowerOil. Denna omega 3-6-9 olja innehåller ett aldrig tidigare skådat högt innehåll av de viktigaste omega 3-fettsyrorna. Dessa är avgörande för alla typer av kroppsprocesser och stödjer bland annat immunitet, andning, muskelåterhämtning, leder och rörlighet, hud och päls samt hjärt-kärlsystemet.

 

Läs mer om:

Pälsfällning +