Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
20 april 2023 Lästid 3 minuter

Vilken mängd foder skall min häst ha?

Foder i rätt mängd, av god kvalitet, i riktiga proportioner, med den rätta mängden grovfoder i förhållande till kraftfodret, är mycket viktiga faktorer för din hästs välbefinnande och hälsa.
Varje häst är unik och därför är din uppgift som hästägare att finna en lämplig balans vid utfodring av just din häst. Hur mycket energi upptar min häst genom maten och hur mycket konsumeras i kroppens dagliga underhåll, och genom arbete? 

Först är det viktigt att din häst får massor av fiberrikt grovfoder dagligen. I de flesta fall består fodergivan förmodligen av minst tre fjärdedelar grovfoder. Grovfoder bör utgöra grunden för varje fodergiva eftersom det håller tarmen aktiv, stödjer en optimal tarmflora och därigenom håller din häst frisk. Matsmältningssystemet hos hästar är avsedd för att hela tiden äta små mängder foder. Om den inte får äta på flera timmar och sedan plötsligt får en stor mängd foder som den måste smälta kan det bli problem som t.ex. kolik. Förutom utfodring med mycket grovfoder, i små portioner, är rörelse också viktigt för en frisk häst.

Tips för en sund häst

  • Ställ din häst med fördel på halm så att den alltid har något att tugga på
  • Se till att din häst har rikligt med grovfoder
  • Fördela fodret på tre till fyra gånger om dagen. 
  • Fodra din häst vid bestämda tidpunkter. 
  • Ge en grovfoder- och kraftfoder- giva som är anpassad för hästen. 
  • Ge alltid grovfoder av god kvalitet, som luktar friskt och är fritt från damm och mögel. 
  • Ge inte för mycket foder på samma gång

Så här räknar du ut hur många kilo grovfoder du bör ge i förhållande till torrsubstans: 

Du räknar ut hur många kilo grovfoder du bör ge genom att dividera givan i kilo i torrsubstans (se nedan för dagsbehov) med torrsubstansen. Dvs. om ditt grovfoder har en torrsubstans om 70 % och din häst bör ha 7 kg torrvara: 7/0,7= 10 kg grovfoder med torrsubstans 70%.

Riktlinjer för utfodring: 

Den rekommenderade mängden grovfoder per dag (går ej ut i hage med gräs):
1,5 kg/100 kg kroppsvikt (torrsubstans).

Den rekommenderade mängden grovfoder per dag (går ut i hage med gräs):
0,5-1 kg./100 kg kroppsvikt (torrsubstans).

Tips: Väg alltid fodergivan! 

Tåliga raser och kallblodshästar klarar sig ofta bra med mindre eller inget kraftfoder alls. Rätt mängd beror på vilken häst det är och vilket arbete som ska utföras. De dagar då hästen arbetar mindre bör du redan kvällen innan ge en mindre giva av kraftfoder (annars finns risken för njurslag). Ändring av givan bör alltid göras långsamt och gradvis och mängden av kraft- och grovfoder skall anpassas till hästens förbrukning, justera om hästen skulle bli tjockare eller tunnare. När hästen går ut på gräs kan den rekommenderade mängden kraftfoder oftast minskas.
 
Naturligtvis finns det ingen genomsnittlig häst, så använd ovanstående rekommendationer som en riktlinje och titta på din häst. Ta gärna kontakt med oss på Pavo för en uträknad foderstat som är anpassad efter din hästs behov. 

Grunderna i utfodring 

För att ta reda på vad och hur mycket du skall fodra din häst är det viktigt att veta vad din häst väger. Genom vikten kan man få reda på mycket. Om du inte har en vikt så kan du använda ett viktband, mät runt magen, där sadelgjorden sitter. 

Utfodringsschema

Kraftfoder bör helst spridas ut på minst 3 och grovfoder på minst 4 givor dagligen. Om din häst har lätt för att gå upp i vikt så passar en hösort med mycket struktur och lågt energiinnehåll. Då kan din häst äta hela tiden och magen mår bra men den kommer inte få för mycket näring. 

Ge din häst en större mängd grovfoder för natten, så håller den sig längre mätt. Det är också rekommenderat att ge hö till frukost. Bäst för din häst är att få gå ut så mycket som möjligt (i hage), i alla fall minst ett par timmar om dagen.

Utfodring och träning 

Utfodra inte med kraftfoder för nära in på träning, se till att det är minst 2 timmars vila mellan utfodring av kraftfoder och träning. Har du inte tid för det så fodra hellre din häst efter ridningen. 15 minuter efter utfodring kommer upplöst socker och stärkelse i form av glukos ut i blodet. Till att börja med, stiger mängden av glukos i blodet, men sjunker snabbt igen, eftersom hästens kropp lagrar glukosen som energi. Hästen har efter 2 timmar den minsta glukoshalten i blodet. Detta kan ge en negativ påverkan vid intensiva prestationer så som hård träning och tävlingsridning.

Grovfoder, som hö, före träning utgör inte något problem utan är bra för att minska risken för magsår.

Efter träning, se alltid till hästens andning och temperatur är helt normal innan den får något att äta igen. Efter en tuff prestation är det viktigare att hästen får vatten än mat.

Vilken betydelse har vattnet? 

Vatten är en av de viktigaste näringsämnena för hästen. Speciellt under tuffa presentationer skall man vara noggrann med att se till att hästen dricker ordentligt. Ett underskott på 2% vätska leder till en nedsatt presentationsförmåga på 20%. Har en häst ett vätskeunderskott på 5% är en det omöjligt för hästen att utföra en tuff ansträgning och redan ett underskott på 10% kan leda till hästens död. På en timme kan en häst snabbt förlora vätska, detta måste snabbt återintas på nytt så att hästen återhämtar sig. Vid arbete som kräver uthållighet är det därför viktigt att stimulera hästen att dricka. Har du svårt att få din häst att dricka så rekommenderar vi att ni använder Pavo Slobber Mash.

Utfodring och transport 

Hästar måste kämpa en hel del under resan för att förbli stående. Om transporten är längre 3 timmar, är det lämpligt att ta en paus och erbjuda hästen lite vatten och kontrollera hönätet. Det är också vettigt att lasta av hästen så att den kan kissa eftersom de inte gärna kissar i trailern. 


Om du åker till en tävling, försök att alltid komma minst en halvtimme innan, så hästen kan få en paus innan du värmer upp.