Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
12 maart 2024 Lästid 3 minuter

Lusern till häst - Vad ska jag tänka på?

Att ge lusern till din häst som ett komplement till foderstaten kan vara hälsosamt eftersom det har unika egenskaper. Men vilka hästar är det lämpligt för och inte? Och hur hanterar man den höga proteinhalten och det skeva kalcium-fosforförhållandet? Läs mer om lusern till häst nedan!

Vad är lusern?

Lusern är en gröda som är ett bra komplement till den dagliga foderstaten för många hästar (men inte alla!). Det används ofta som en fiberkälla för att blanda med kraftfoder vilket leder att hästens tuggtid ökar. I princip går det bra, men lusern har ett antal egenskaper som man måste ta hänsyn till.

Viktiga egenskaper

Lusern är rik på proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler som är viktiga för hästens hälsa och välbefinnande. Det ger en balanserad kost och fyller näringsmässiga luckor. Proteinet stöder muskelutvecklingen och stödjer hästens övergripande hälsa.

Lågt sockerinnehåll

Vanligt hö innehåller ungefär 10-15 % socker. Lusern, däremot, innehåller ungefär bara 3 % socker i genomsnitt. Även om man har tillsatt melass i lusernen (läs nedanför varför man ofta gör så), så är sockerinnehållet väldigt lågt.

Högt proteininnehåll

Det höga proteininnehållet (ungefär 16 %) är viktigt att ha i åtanke när man fodrar med lusern. Det är bra för sporthästar som arbetar mycket och behöver bygga muskler. Men, för de flesta hästarna är det mer än vad de behöver. Därför blandar man ofta lusern med hackat gräs, till exempel i Pavo DailyPlus. Då minskar proteininnehållet till 10,5 % istället. 

Positiv effekt på magsår

Luserns struktur främjar en längre tuggtid, vilket i sin tur kan bidra till att minska risken för magsår hos häst. Den innehåller också mycket kalcium som hjälper till att neutralisera magsyra vilket kan förhindra försurning av magen och hjälper på så sätt att upprätthålla en sund magslemhinna. Den positiva effekten gäller lusernhö, lusernpellets och bearbetad lusern (exempelvis fint malen som i Pavo FibreBeet), men inte för grovhackad lusern. Det är bättre att undvika det senare hos hästar som är benägna att få magsår eller har magsår. Den är lämplig för hästar från 1 år (ej för föl).

För vilka hästar passar lusern?

Att ge lusern till äldre hästar, sporthästar. växande unghästar och lakterande ston kan vara ett effektivt sätt att tillhandahålla höga nivåer av protein och kalcium. Observera att när du tillsätter större mängder per dag (mer än 2 kg) så måste du kompensera för det skeva kalcium-fosforförhållandet genom att tillsätta ett tillskott, exempelvis linfrö eller kli. Du kan också välja ett balanserat tillskott och blanda det med lusern eller Pavo DailyPlus för mer struktur och extra protein.

 Föl

Du kan med fördel ge lusern till föl som har problem med att få tillräckligt med näring från sitt vanliga foder eller har svårt att äta tillräckligt. Tillskottet gynnar fölet i tillväxtfasen eftersom det tillhandahåller extra protein och näringsämnen som kan stödja muskel- och benutveckling.

Äldre hästar

Att ge lusern till en äldre häst kan underlätta matsmältningen. Det kan vara särskilt fördelaktigt för att säkerställa att hästen får tillräckligt med protein och fibrer som är viktiga för muskelhälsa, viktkontroll och allmänna välbefinnande under ålderdomen.

Sockerkänsliga hästar

Generellt sett kan lusern även vara lämpligt för hästar som är känsliga för socker, och den kan användas för att behandla tillstånd som insulinresistens, EMS och fång hos häst. Men se upp, om du ger det som grovfoderersättning så är proteinhalten alldeles för hög. Dessa hästar har mer nytta av ett grovfoder med låg sockerhalt och eventuellt tillskott av Pavo SpeediBeet (som endast innehåller 5 % socker och ingen stärkelse) eller Pavo Fibrebeet (5 % socker och 3 % stärkelse), och ett komplement av ett vitamin- och mineraltillskott, som Pavo Vital eller Pavo DailyFit.

Hur mycket lusern till häst?

Lusern är en värdefull råvara i foderstaten, men hur mycket lusern ska man ge till hästen? Mängden du ska ge dagligen beror på proteinhalten i ditt grovfoder, vad du vill uppnå och vilken typ av häst du har. Om du bara ger några nävar tillsammans med kraftfodret så stimulerar du bara tuggandet. Vill man verkligen ge extra energi och protein är det nödvändigt att ge en vuxen häst på 600 kg med minst 1,5 – 3 kg lusern. Det är 1 till 2 fulla hinkar per dag. Kompensera i så fall för det skeva kalcium-fosforförhållandet genom att använda kosttillskott för hästar.

Lusern används också flitigt som råvara i hästfoder, både i müsli och pellets. Den innehåller värdefulla näringsämnen, mycket fibrer och bara lite socker och hästar gillar det väldigt mycket. I helfodren kompenseras redan det skeva kalcium-fosforförhållandet och samtidigt balanseras vitaminerna och mineralerna i rätt mängd.

Utfodring - Detta bör du tänka på

Om du vill börja fodra din häst med lusern är det några saker att tänka på: torkmetoden (konstgjord eller soltorkad; båda har för- och nackdelar), obalansen mellan kalcium och fosfor och en eventuell känslighet för protein hos din häst.

Artificiellt torkad lusern

I Nederländerna torkas det mesta lusernet på konstgjord väg, då kan man se damm i slutprodukten. De flesta gillar inte det men detta ämne kommer dock från lusernbladen som innehåller flest näringsämnen (essentiella aminosyror, vitaminer och mineraler). Stjälkarna består huvudsakligen av mindre smältbara fibrer. För att förhindra att hästar andas in detta så skärmar de flesta producenter bort lövdammet, varefter de pressar det i små bitar med hjälp av melass. Detta för att näringsvärdet i bevaras. Andra producenter silar bort lövdammet och lämnar bara stjälkarna i hackad form. Slutprodukten är då dammfri men de värdefulla näringsämnena borta och de torra stjälkarna kan svida hästens mun och mage. 

Soltorkad lusern

Det finns även soltorkad lusern. Fördelen är att den innehåller mindre lövdamm, nackdelen är att näringsvärdet inte är konstant. I helfoder är detta balanserat per batch. Så är inte fallet med ren soltorkad alfalfa.

Skevt kalcium-fosforförhållande

Tänk på att lusern innehåller dubbelt så mycket kalcium som önskat, nämligen 4:1 istället för 2:1. Vid utfodring av större mängder lusern bör man kompensera för detta med tillskott speciellt framtagna för detta ändamål eller med spannmål eller kli. För mycket kalcium i kosten hindrar korrekt absorption av magnesium och magnesium är mycket viktigt för att musklerna ska fungera smidigt.

Läs mer om:

Grovfoder +Protein +